Be Kind Rewind (2008)


Südamlik komöödia Kansase videolaenutusest. Jerry (Jack Black) saab elektrijaamas magnetlaengu, astudes videopoodi kaovad filmid kõigilt kassettidelt. Omanik (Danny Glover) on parasjagu komandeeringus. Töö on usaldatud Mike' (Mos Def) kätesse. Mike ja Jerry hakkavad välja mõtlema, kuidas suurest jamast puhtalt väljuda. Sünnib jabur plaan toota filme ise. Teha oma variant ja siis seda laenutada. Üllatuslikult saavad omatehtud filmid populaarsemaks ja rahvas seisab ukse taga järjekorras. Pikemas plaanis on seis aga nukker. Äri asub majas, mis on plaanis lammutada. Säilitamiseks on vaja väga palju raha, lootust jagub kuni hetkeni, mil sisse astuvad FBI agendid ja sõidavad teerulliga linateostest üle. Autorikaitse, ütlevad nad.
Majale viimaseks jääva nädala jooksul tehakse veel üks, viimane film. Juhtumisi näeb seda terve linn ja isegi politseinikud elavad kaasa. Aga kas see päästab maja surmast?

Linateoses näeb lahedaid kujundeid. Näiteks aknale tagurpidi kirjutamine ja kinolina peegelefekt on seotud. Lisaks tasemel grafiti, mis jobikate poolt ajapikku üle plötsitakse. Nii see on ka tänavatel, kahjuks ka Tallinnas. Sa võid teha ükskõik kui kõva seinakatte, ikka läheb edasi aeg ja see on seal kuni kas võimud või ametimärgita asjatundmatud üle või maha lasevad. Sinna pole midagi parata. Austus režissöör Michel Gondry'le asja äratabamise eest.

Kuigi alguses tundus kuidagi liiga lihtne, siis hea meeskonnatöö ja ekraanilt vastukõlav armastus tekitasid mõjuva ja sooja tunde, mis kompenseeris teatavad naiivsused stsenaariumis.

Filmil on lahe kodulehekülg aadressil www.bekindrewind.com Check it.

Kommentaare ei ole: