Sommarnattens leende (1955)


Bergmanil on täiesti oma filmikeel. Ta leiutab ja loob, mitte ei tee lihtsalt filme. Ta tabab inimsuhteid nii nagu need on ja me tunneme ära tuttavaid olukordi ning samastume, ent samas võib eelmise sajandi kinogeenius sisse visata isikupärase vimka, mis annab ta filmidele oma näo ja olemise.
Smiles of a Summer Night näitab erinevaid inimesi kellessegi kiindumas ja nende tegusid armastuse nimel. Lisaks on edasi antud seaduspärasusi ja mehhanisme, mida kohtame ka elus.
Fredrik Egerman on egoistlik ja rahulolematu advokaat, kes mõtleb arvude keeles, kelle jaoks armastus on tehing nagu iga teinegi.
Desiree Armfeldt on kuulus näitlejanna justkui emotsionaalse maailma esindaja, kuid armastust ei leidu temas minu meelest rohkem, kui Fredrikis. Count Carl Magnus Malcolm on võitleja, kes ei lase armastust kunagi liialt enda sisse, sest teab, et see võib teda nõrgestada. Malcolm ei armasta naisi, vaid vallutab neid. Tema huviorbiiti kuulub vene rulett ja muu mehelik-poisilik põnevusatribuutika.
Naised ei pidavat kunagi armastust nii tõsiselt võtma, kui mehed. Samal ajal, kui meessugupooled duelle peavad ja armastuse lainetele allajäädes pead murravad, mõtlevad naised strateegilisi plaane ja teevad kokkuleppeid. Üldse tundub, et armastuse registrites opereerivad naisterahvad hõlpsamalt.
Henrik Egerman on tallaalune, kes ei julge vastu vaielda ega enda eest seista. Armastust leidub temas aga vaat et kõige rohkem - ta lihtsalt ei oska seda välja näidata ning piinleb seetõttu armuvaluhoogudes. Inimene mõtleb oma kujutluses inimsuhted palju drastilisemaks ja dramaatilisemaks. Ühel hetkel Henrik murdub ning tema viha on vallandumas. Siiski ei lasku ta kiskjaliku ja õela maailma mängureeglitesse. Ta jalutab toast välja ja otsustab enda tappa, mis aga ebaõnnestub ja viib ta sõna otseses mõttes nägupidi kokku noore tüdrukuga, kes salamisi on Henrikut ihalenud. Hetkel, kui ta juba usub enda surnu olevat, avaneb talle taevaliku armastuse aken, mis paneb teda maailma teise pilguga nägema ja mis kõige tähtsam: lõpuks ometi on tal väljund oma sügavatele tunnetele. Lõpuks ometi on elul mõte.
Hea on näha vahelduseks filmi, mis pärineb lähedasemast kultuuriruumist, kui USA.

Kommentaare ei ole: