Quantum of Solace (2008)

Ei midagi uut. Sisuliselt on kõik nähtud, klišee klišee järel. Kasvõi see, kui Bond (Daniel Craig) peale lennukist välja hüppamist, koos Camille'ga (Olga Kurylenko) koopas istub. Tüdruk on läbivettinud ja kaitsetu nagu Mowgli. Bond ei kaota kunagi lootust ja pürgib pääsmatutes olukordades väsimatult edasi justkui Jack London iseehitatud purjekaga ümbermaailma läbi viies. London kannatas nimelt suuri kahjusid, paat oli poolenisti vett täis ja mootorid ütlesid üles, lained möllasid ja käil ei funktsioneerinud nii nagu vaja. Sellest hoolimata pürgis ta edasi, ühes käes rooliratas ning teises käes navigatsiooni käsiraamat. Samuti õpib James lennukit juhtima juba õhus olles ja hüppab katuselt katusele nagu piisaks vaid suurest tahtejõust paha mehe tabamiseks. 
Ja muidugi ei puudu ühestki Bondi seiklusest paha mees, sest seda nõuab juba žanr. Seekordne pahade vaimude väejuhataja on saatanlik Dominic Greene (Mathieu Amalric), kes võimu nimel ei kohku tagasi ühestki patust. (See ilmselt ei tule lugejale eriti suure üllatusena.) Nendevahelise lõpuvõitluse ma jätaksin siinkohal kirjeldamata.
Äge möll on kaasahaarav, ent see kõik on, nagu öeldud, juba olnud. Quantum of Solace ei vii action-filmi uuele tasemele. Maitsekalt seksikas märulifilm usub inimese (ühe mehe) võimesse ületada kõik teised liigid ja lisaks loodusseadused. Juhtumised on tõesti peadpööritavalt eluohtlikud, ent meisterlikult sooritatud. Ses mõttes on linateos veenev. Tavainimene ei võta selliseid otsuseid vastu kui hulljulge Mr. Bond, seega me ei tea ka, mis saaks, kui me käituksime samamoodi. 
Viimane maailmapäästja on vägivaldsem ja tundetum kui eelmised. Ta pääseb veelgi napimalt ja väljub mineeritud hoone aknast veelgi hiljem. Montaaž on ülikiire ja kaadrid lühikesed - tekib tempo illusioon. Sisuliselt saeb kogu bondindus oksa, millel istub. Ühel hetkel ei saa ju enam kiiremaks minna, tuleb hoog maha võtta ja relaxida. Ühel hetkel pole me enam ka tehnikaajastus ning see tähendab mitte ainult maailmapäästja surma, vaid uue jumaluse teket. Praegu veel Bond elab. Huvitav, kaua?

Kommentaare ei ole: