Before the Devil Knows You're Dead (2007)



Režissöör Sidney Lumet on sündinud 1924. aastal, ta alustas telerežissöörina juba 1948. aastal. Before the Devil Knows haarab kaasa oma looga. Jutustamisstiili poolest meenub "Capote". Kusjuures mõlemas filmis kehastab peaosa Philip Seymour Hoffman.
Viimasel ajal olen harjunud jälgima ka operaatoritööd. Selles ekraniseeringus on, mida jälgida. Tänu heale näitleja- ja kaameratööle ei teki mõtlikumates stseenides igavust. Koguaeg haarab silma miski huviäratav.
Ka struktuur on paeluv. Peaks seda filmi vaatama kümneid kordi, et aru saada, kuidas täpselt tehtud. Iseenesest on lugu lihtne jälgida. Reeglid pannakse paika ja seejärel mängitakse. Kõik teavad reegleid, aga sellest hoolimata ei oska aimata, mis saab loost edasi. Mööduvad stseenid ja kild-killu haaval saab midagi selgemaks. Luksus on olla kõrvaltvaataja. Silmad pungitavad ekraani, kui näeb tegelasi olukordades, kuhu ise ei tahaks kunagi sattuda. Kuid, mis veel põnevam - kuidas tegutseb tegelane ka mulle tuttavates situatsioonides.
Kindlasti jutustab film lugu, milles on tugev sõnum. Osavalt on mängitud vaataja meeltel. Kõige sümpaatsem ja ausam tegelane jääb ellu. Henry Hansoni (Ethan Hawke) edasist elu ei kirjeldata, kuid ta on ainuke, kelle puhul on lootust, et asjad hakkavad paremuse poole liikuma. Temal pole ka põhjust surra, vaevalt, et keegi vaatajatest on seda tahtnud. Ta tegi vea, viga on viga, aga mõned vead antakse andeks. Huvitav, kas Hank mõtles hetkel peale venna tulistamist enda peale. Kas ta nägi paralleeli: just oli surnud pereisa, ema jäi väikelapsega kahekesi; kas Hank mõtles, et samamoodi võinuks surma saada tema ja eraldi elav eksabikaasa koos tütrega jääks samamoodi kahekesi?
Igatahes oli filmis millele mõelda. Mõni film on efektne, kiire kaadrivahetus ja palju action`it. Before the Devil Knows You`re Dead keskendub sisule, kõik muu toetab mõtet. Arvan, et tegu on liikuva pildiga, mida on hea ka üle aastate uuesti vaadata ning põnevusega midagi uut avastada. Hästi läbitöötatud linateos.
Praegu said mõtted hästi hüplikud ja segased. Arvan, et täiendan seda postitust veel paljude märkustega.

Kommentaare ei ole: