Tsirkus kogu oma eheduses



Elegantselt vormistatud seriaal, mis oma kirevuses ja detailirikkuses haarab kaasa reisile. Rändtsirkus, reisib ja elab. Rohkem ongi keskendutud Carnivale trupi erasuhetele, kui lavaprogrammile. Lava, show'd, ei ole näidatud kordagi, olen kuuenda osa juures. Paralleelselt artistidega näidatakse ka ühe küla ühte pastorit ja tema naist. Tegevust toimub 1934. aastal. Carnivale on seda sorti vaatamine nagu maiustustemaailmas Rafaello või Kinder Bueno - sööd ja imestad - küll ikka on hea!
Esiteks lai tegelastevalik. Habemega naine, siiami kaksikutest akrobaadid, pime selgeltnägijamees, kääbus, kes on tsirkuse boss, kaasas on ka lavamehed ja tehniline personal. Muidugi pole see pooltki kõik, artiste on veel. Näiteks maonahagamees.
Kaamera liigub huvitavalt. Kaadrid on köitvad puhtvisuaalselt, aga seda ei pruugi ilma operaatoritöö sügavama huvita vaataja tähele panna. Küll aga jäetakse väga efektsete ja täpsete detailidega mulje taustategevusest ja trupi suurusest.
Dialoogid ja intriigid on samuti köitvad. Ma tean, et kirjutan, kui köitev ja huvitav kõik on, aga muudmoodi ma praegu veel ei oska. Ma ei oska arvustust kirjutada, aga liigun selle poole. Dialoog haarab kaasa, samal ajal toimub palju, aga kõike jõuad jälgida ja kaamera on kõige kuumemate sündmuste keskmes. Peale laadaelu ja dialoogide nagu muud polegi, ometi on lihtsate vahenditega loodud leidlikud, veenvad, kaasahaaravad lood, mis omakorda kerivad edasi suurt lugu. Vaataja saab järjest targemaks, iga osaga avaneb uus sektor saladuslikust tsirkusest ja inimsuhetest.
Mida on sellest sarjast õppida? Selleks, et veenev olla, ei pea olema realistlik. Oluline on köita tähelepanu ja seda hoida. Rääkida lugu, mida viitsiks kuulata. Luua tegelased, kes võiksid päriselt eksisteerida maailmas, mis on filmitegijate poolt loodud. Nihe võib olla päris reaalsusega, aga häirib ja lõhub, kui tegelasi ei usu selles reaalsuses, mille loob konkreetne ekraniseering. Tundub, et ka mängul on omad reeglid, aga keegi ei keela neid rikkuda.
Olen sarja vaatamisega poole peal ja ma ootan ja tahan näha tegelasi uuesti, nii häid kui halbu tegelasi. Mis neist saab? Kuidas seda teada saada? On kaks võimalust: esimene on vaadata edasi, teine variant on lugeda paarilauselisi lühikokkuvõtteid saidilt imdb.com, aga vaevalt, et keegi selle valib.

Kommentaare ei ole: